یکی از ویژگیهای مورد توجه پارکت چوبی به دلیل ماهیت خود چوب این است که این پارکتها عایق صدا و سرما هستند. این ویژگی شاید در ابتدا چندان مهم به نظر نرسد و بتوان راهکارهای دیگری غیر از پارکت چوبی را انتخاب کرد اما این مسئله در عین سادگی و فراهمسازی محیطی راحت برای مصرف کننده، باعث صرفهجویی در انرژی میشود. با استفاده از پارکت چوبی از هدر رفتن انرژی ساختمان از طریق کف جلوگیری میکنید و مانع از ورود سرما به محیط میشوید. این اتفاقات همگی به حفظ محیط زیست، مصرف کم انرژی، جلوگیری از تولید دی اکسید کربن، جلوگیری از گرم شدن زمین و در نهایت عدم تولید گازهای گلخانهای منجر میشود.
میبینید که چنین چرخهی سادهای چقدر اهمیت دارد و در حفظ محیط زیست مؤثر است. در این مقاله به بررسی بکارگیری و امکان نصب پارکتهای چوبی با سیستمهای برودتی مختلف میپردازیم.
پارکتهای چوبی با سیستمهای برودتی مختلف
به طور کل سیستمهای برودتی در دو دستهی سرما ساز و گرما ساز وجود دارند که هر کدام از آنها را جداگانه بررسی میکنیم.
پارکتهای چوبی و سیستمهای سرمایشی
کار سیستمهای سرمایشی یا سرما ساز تولید هوای سرد برای محیطهایی مثل خانه، هتل، اداره، فروشگاه، درمانگاه، پاساژ و …. است. این نوع سیستمها در انواع پنجرهای، دیواری، ایستاده، آبی، گازی، ایرکاندیشنر و … وجود دارند. بیشتر این سیستمها با تولید هوای خنک و فرستادن آن به بیرون از طریق پرههای در حال حرکت محیط را خنک میکنند. وجود اینگونه سیستمها هیچ تداخلی با نصب پارکتهای چوبی نداشته و به راحتی میتوانید از این کف پوش استفاده کنید.
سیستمهای گرمایشی و پارکتهای چوبی
کارکرد سیستمهای گرما ساز به سه شکل: جابجایی هوا، تابشی و تماس مستقیم است. انتقال گرما از طریق سیستمهای گرمایشی مختلفی مثل بخاری، شومینه، فن کوئل، رادیاتور، پکیج، گرمایش از کف و … صورت میگیرد. سیستم گرمایشی که برای محیط مورد نظر خود انتخاب میکنید، باید متناسب با شرایط جوی و منطقهای باشد.
سیستمهایی که که از طریق جابجایی هوا و تابش، گرما تولید میکنند هیچ مشکلی در نصب پارکت به وجود نمیآورند اما در روشی که گرمایش از کف صورت میگیرد، به عبارت تولید گرما به روش تابش مستقیم است ، باید برای نصب هر گونه کف پوشی از جمله پارکت موارد زیادی را در نظر گرفت.
در سیستم گرمایش از کف، انتقال حرارت از طریق مصالح کف ساختمان صورت میگیرد و خود این سیستم در سه نوع گرمایش با مایعات، هوای گرم و الکتریسیته وجود دارد. در بین این سه نوع گرمایش از طریق مایعات مقرون به صرفهتر است و به این صورت طراحی میشود که لولههای مارپیچ زیادی به شکلی استاندارد در زیر کف خانه تعبیه شده و مایع گرم با عبور از این لولهها، گرما را از طریق مصالح به کف ساختمان منتقل میکند. نصب لولهها نیاز به تخصص و دقت خاصی دارد چرا که در صورت اشتباه امکان بروز خطرات ناشی از انبساط گرمایی وجود خواهد داشت. قسمت زیر لولهها با عایقهای فومی مخصوصی پوشیده شده تا مانع از هدر رفتن حرارت شده و سطح بالایی لوله هم با پوکه معدنی، سیمان یا بتن پوشیده میشود که این مصالح با عث انتقال راحت دما و گرم شدن ساختمان میشود.
پارکت کردن ساختمانهایی که سیستم گرمایش از کف دارند ممکن است اما موارد زیادی در این شرایط باید مورد توجه قرار گیرد که در مبحث بعد به آنها میپردازیم.
نکات مربوط به پارکت چوبی و سیستم گرمایش از کف
برای اینکه در فرآیند نصب پارکتهای چوبی با سیستمهای برودتی مشکلی به وجود نیاید، طراح، سازنده و نصاب باید مواردی را در ارتباط با پارکت نظر داشته باشند.
- پارکتهای چوبی همانطور که پیشتر خواندیم عایق صدا و سرما هستند که این از مزیتهای مهم و محبوب آنها است. ولی نکته اینجا است که پارکتهای چوبی رسانای خوبی برای انتقال گرما نیستند.
- در صورت داشتن سیستم گرمایش از کف، کف پوشهای مختلف به ویژه سرامیک در طول زمان به علت اختلاف دمای بیرون و درون و تغییرات دمایی دچار شکستی و آسیبهای دیگر میشوند.
- برای پوشش تمام قسمتهای لوله از مصالح سیمان و بتن که عیار بالایی دارند استفاده کنید تا با گذشت زمان ترک نخورند و نشکنند. این ترکخوردگیها و شکستگیها باعث آسیب رساندن به زیرسازی ساختمان شده و احتمال لق شدن متریال کف را افزایش میدهند.
- برای روشن کردن سیستم گرمایشی باید حداقل 20 روز از بتن ریزی گذشته باشد در غیر اینصورت حرارت تولیدی باعث تبخیر رطوبت بتن شده و همین موضوع به ترک خوردگی منجر میشود.
- پیش از اقدام به نصب پارکت باید زیرسازیها به خوبی انجام شده باشد و بتنی که روی لوله ریخته شده به خوبی خشک شده باشد.
- 10 روز پیش از نصب پارکت سیستم گرمایشی باید تست شود و دمای آن کم کم بالا برود.
- پس از روشن کردن اولیه سیستم گرمایشی باید تا 3 روز دمای آن ثابت بوده و بعد به مرور افزایش یابد.
- بعد از نصب پارکت سیستم گرمایشی باید خاموش شود و تا دو روز بعد در صورت روشن شدن باید روی کمترین درجه تنظیم شود و سپس به مرور میتوانید دما را افزایش دهید.
- با وجود سیستم گرمایشی از کف برای نصب پارکت باید از چسبهای مخصوص و مناسب این شرایط استفاده کنید.
- ضخامت پارکت چوبی نباید بیشتر از 14 میلیمتر باشد در غیر اینصورت انتقال گرما به خوبی صورت نمیگیرد.
- در کمترین حالت لولهها باید از سطح کف زیرسازی شده 10 سانتیمتر فاصله داشته باشند.
امیدواریم با خواندن این مقاله تصمیمهای درستی در نصب پارکت چوبی با توجه به سیستمهای برودتی ساختمان خود بگیرید و بهترین نتیجه را به دست آورید.